22
kol

Opće informacije

Prva naselja na otoku Lošinju nastala su 1280. godine na području današnjeg Velog Lošinja, nakon čega skupina doseljenika osniva naselje i u današnjoj uvali Sveti Martin. 1398. se i prvi put spominju nazivi Malog i Velog Lošinja – Velo i Malo Selo.

U XVII. stoljeću počinje se jače razvijati ribarstvo i pomorstvo, a Mali Lošinj doživljava procvat daljnjim razvitkom pomorstva i brodogradnje. Negdje oko 1754. godine Mali i Veli Lošinj imaju 105 trgovačkih brodova, da bi 1868. godine Mali Lošinj bio na drugom mjestu u brodogradnji u vrijeme Austro-Ugarske monarhije sa 21 sagrađenim jedrenjakom duge plovidbe odmah iza Rijeke, a ispred Trsta!

Danas otok Lošinj karakteriziraju mnoga mirna živopisna mjesta jedinstvene ljekovite klime u čijim blagodatima možete uživati tijekom cijele godine. Lošinjski arhipelag je destinacija zdravlja, blagog mediteranskog ugođaja s više od 2500 sunčanih sati godišnje. Na arhipelagu uspijeva oko 1200 najraznolikijih biljaka, od čega čak 600 vrsta raste na 17 kvadratnih kilometara otoka Unija. Brojevi su to s kojima se mogu pohvaliti samo rijetki sretnici.

Prirodni klimatski utjecaji s čudesnim ljekovitim svojstvima nikoga ne ostave ravnodušnim. Upravo je ta izražena i ugodna lošinjska mikroklima koja pozitivno djeluje na zdravstveno stanje, jedan od razloga zašto nam se gosti koji su jednom posjetili Lošinj, uvijek rado vraćaju.

Na lošinjskom arhipelagu uređeno je preko 220 km šetnica duž kojih možete sresti goste iz cijelog svijeta. Za jutarnje buđenje dovoljno je s prvim zrakama sunca udahnuti punim plućima i prošetati. Odlučite li se za neku drugu tjelesnu aktivnost, za trčanje ili vožnju bicikla, uživat ćete u miomirisnim šetnicama, predivnim krajolicima, vidikovcima i uvalicama.